Haberler

Enerjiye Yön Verenler BOTAŞ 5.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi'nde Buluştu

 

Enerji sektörünün önderleri, Enerji Verimliliği Haftası etkinlikleri kapsamında 12 Ocak 2023 tarihinde BOTAŞ 5. Sürdürülebilir Enerji Zirvesi’nde buluştu.

Yarım asra yaklaşan tecrübesiyle dünya ölçeğinde ses getiren proje ve faaliyetlerini sürdürürken çevre duyarlılığı, geleceğe uzanan çalışmaları, enerji verimliliğine gösterdiği özenle Türkiye’de enerji sektörünün öncü kuruluşu BOTAŞ, enerji yönetimi ve verimliliği çalışmaları kapsamında etkinliklerini 2023 yılında da sürdürüyor.

Enerji yönetimi ve verimliliği etkinlikleri kapsamında BOTAŞ, düzenlediği 5. Sürdürülebilir Enerji Zirvesi ile sektörün birbirinden değerli isimlerini bir araya getirdi. 12 Ocak’ta "Geleceği Sahiplen" temasıyla gerçekleştirilen 5. Sürdürülebilir Enerji Zirvesi, https://www.botas.gov.tr/  ve https://sez2023.botas.gov.tr/ siteleri ile BOTAŞ Twitter ve LinkedIn sosyal medya adreslerinden canlı olarak yayınlandı.

Enerji sektörünün başat aktörlerini bir araya getiren Zirve, BOTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı M. Talha Pamukçu’nun giriş konuşmasının ardından BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burhan ÖZCAN’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Yaptığımız Çalışmaların Özünde Her Daim Çevre ve Verimlilik Var

Zirvede açıklamalarda bulunan BOTAŞ Genel Müdürü Burhan ÖZCAN “Bugün BOTAŞ olarak sürdürülebilir enerji zirvemizin beşincisini gerçekleştirdik. Sektörden yurt içinden ve yurt dışından oldukça yoğun bir katılım oldu. Bizim de temelde yapmış olduğumuz çalışmaların özünde her daim verimlilik, çevre ve özü tamamen sürdürülebilirliğe dayalı konular var. Bugünkü sunumumuzun da başlığı “Birbiriyle Bağlanan Yaşamlar.” Yani dünya üzerindeki bütün yaşamların birbiriyle bağlı olduğu dolayısıyla sürdürülebilirlik politikasının da özünün bu olduğunu ortaya koyuyoruz. Ülkemiz adına yapmış olduğumuz çalışmaları burada katılımcılarla paylaşacağız. Özellikle enerji verimliliğine yönelik yaptığımız çalışmalar, yenilenebilir enerjiye dönük ortaya koyduğumuz yeni projeler ve iddialı rakamlarımızla sektörümüzü buluşturduk.“

İhtiyaç Duyulan Bütün Enerjiyi Yenilenebilir Kaynaklardan Karşılayacağız

BOTAŞ’ın hedeflerinden ve yenilenebilir enerji yatırımlarından bahseden ÖZCAN “Özellikle son dönemde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla 2024 yılında kullanacağımız elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından ve verimlilikten sağlayacağız. İnşallah bu yönüyle de dünyaya örnek bir kuruluş olmaya devam edeceğiz. Özellikle petrol boru hatlarında, doğal gazda ve depolama tesislerimizde kullandığımız elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılayarak dünyaya da çevreye de önemli bir katkı sunacağız” şeklinde konuştu.

1987'den Bugüne 1 Trilyon M3 Miktarda Doğal Gaz Arzı Kesintisiz Şekilde Sağlandı

1967'den bugüne kadar yürütülen faaliyetlerle 14 milyar varil petrolün uluslararası piyasalara sunulduğunu, bunun sürdürülebilirliğin en önemli örneklerinden biri olduğunu kaydeden ÖZCAN, "1967'den bugüne, bugünkü piyasa değeri yaklaşık 850 milyar dolar olan bir kaynağı uluslararası piyasaya sunmanın gururunu yaşıyoruz." dedi.

Doğal gaz faaliyetlerinin de benzer şekilde 1987'den bu yana devam ettiğini ifade eden ÖZCAN, "Bu ekip, 1987'den bugüne 1 trilyon metreküplük doğal gazı gerek yurt içi piyasalarına, gerekse yurt dışı piyasalarına kesintisiz, sürekli bir şekilde arz etmenin gururunu yaşıyor.

Uluslararası Boru Hatlarıyla Avrupa’nın Enerji Güvenliğini Sağlıyoruz

ÖZCAN, özellikle son dönemde hayata geçirilen uluslararası boru hatlarıyla birçok ülkenin özellikle Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Bu çok kritik bir nokta. Burada kaynak çeşitliliği anlamındaki gücümüzü de yansıtıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kapasite Artırma Çalışmalarımız Aralıksız Sürüyor

Boru hatlarındaki kapasiteye de değinen ÖZCAN, "Boru hatlarındaki 75 milyon metreküplük günlük kapasite, 161 milyon metreküpe, yani zirve bir değere çıktı. Çalışmalarımız devam ediyor. Karadeniz gazı da bu sene kapasite anlamında bize 10 milyon metreküplük bir katkı sağlayacak, böylelikle günlük kapasiteyi 171 milyon metreküpe çıkaracak. Birkaç sene içerisinde 40 milyon metreküpe ulaşmasıyla, toplam kapasiteyi de 201 milyon metreküpe taşıyacak. TANAP'taki kapasite artışını da ilave ettiğimizde, bu rakama 20 milyon metreküp daha ilave olacak." bilgisini paylaştı.

Türkiye Enerji Yüz Yılı Yolunda Yeni Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesinin Büyük Katkısı

Özcan, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alanındaki gelişmelere de değinerek, şunları kaydetti:

"2016'ya kadar LNG’de 34 milyon metreküplük bir kapasitemiz vardı. Yani iki sabit tesisimiz vardı. Bugün geldiğimiz nokta inanılmaz. Şu anda 133 milyon metreküp kapasitemiz var ve yeni Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) şu anda yolda. Doğal gaz tedarik ederek geliyor. Bu ay bitmeden milletimize, ülkemize hizmet etmeye başlayacak. Dolayısıyla bu kapasitenin de devreye girmesiyle toplam LNG kapasitemiz yılın ilk bölümünde 161 milyon metreküpe kadar yükselmiş olacak. Yalnızca boru hatları ve LNG gazlaştırma tesislerimizle yaklaşık 100 milyar metreküp düzeyinde doğal gazı sunma kabiliyetine sahip oluyoruz. Ülkemiz tüketiminin 55-60 milyar metreküp düzeyinde gerçekleştiğini düşündüğümüzde, burada büyük bir güce ulaştığımız çok açık. Bunlar, Türkiye’nin uluslararası gaz merkezi olması yolunda dev adımlar."

Depolama Projelerimiz Ülkemizin Yüz Akı Projeleri

Depolama çalışmalarının da devam ettiğini söyleyen ÖZCAN, "Silivri ve Tuz Gölü'nde yaptığımız depolama faaliyetleri ülkemizin yüz akı projeleri. 16 Aralık'ta açılışını gerçekleştirdiğimiz Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi denizlerdeki en büyük depolama tesisi. Bunlar arz güvenliği noktasında ülkemizi rahatlatan projeler." değerlendirmesinde bulundu.

Gerçekleştirilen Yatırımlarla Doğal Gaz Abone Sayısı 19,3 Milyona Ulaştı

ÖZCAN, yapılan yatırımlarla 81 ilin tamamına 2018'den bu yana kesintisiz gaz arzı sağladıklarını, abone sayısının son bir yılda 1 milyon daha artarak 19,3 milyona ulaştığını söyledi. Farklı kaynaklardan tedarik edilen doğal gazın Türkiye'nin yanı sıra farklı coğrafyalarda da kullanıldığını aktaran ÖZCAN, doğal gazın LNG formu da dikkate alındığında ülke olarak bugüne kadar 6-7 farklı ülkeye enerji ihracatı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Elektrik Tüketimimizi 4 Yılda 50 Milyon kWh Düşürdük

BOTAŞ'ın verimlilik kapsamındaki çalışmalarına değinen ÖZCAN, şöyle devam etti: "Bundan 4 sene öncesine kadar yıllık 300 milyon kWh düzeyinde olan elektrik tüketimimizi yaptığımız verimlilik çalışmalarıyla 250 milyon kWh’ye kadar düşürdük. Gerçekleşen ilave yatırımlara rağmen bu denli düşüşün sağlanması verimlilikte başarımızı açıkça ortaya koyuyor.”

Son 5 Yılda Yaklaşık 800 Milyon Metreküp Doğal Gaz Tasarrufu Sağladık

“Yine benzer şekilde doğal gaz hatlarıyla alakalı yapmış olduğumuz çalışmalar ve optimizasyonla ilgili gerçekleştirdiğimiz süreçler sonrasında kompresörler dahil sistemdeki gazı taşımak için kullandığımız enerji miktarında da artış beklenir. Burada ise tam tersi yaşanıyor. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu verimlilik ve optimizasyon çalışmaları sonrasında son 5 yılda yaklaşık 800 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu gerçekleştirdik. 800 milyon metreküp ne demek derseniz de ülkemizde Bolu ilimizin yaklaşık yıllık tüketimini karşılayacak, yani her yıl Bolu ilinin tüketimi kadar bir miktarı tasarruf etme başarısını yaptığımız çalışmalarla gerçekleştirmiş oluyoruz. Benzer şekilde örnek bir proje olarak bahsetmek istediğim Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisimiz Avrupa'da denizlerdeki en büyük doğal gaz depolama tesisi. Bu tesisimizin 15 milyon kilovat saati bulan enerji sarfiyatının tamamını orada kurduğumuz 4,2 MW gücündeki  RES’ten  karşılıyoruz.  Bununla birlikte yine burada yeni yaptığımız binaların çatısında yer alan GES'ler de binalarımızda kullanılan enerjiyi karşılayarak yeşil bina uygulamasının da oldukça güzel bir örneği oldu.”

Çevre ve Sürdürülebilirlik Alanında 22 Uluslararası Ödül BOTAŞ’a

Sürdürülebilirlik kapsamında hayata geçirilen yerlileştirme çalışmalarına da dikkati çeken ÖZCAN, Türkiye'nin deniz üstü (offshore) ilk yerli sondaj platformu ve Milli SCADA Projesine işaret etti.

Günün sonunda sadece verimlilik çalışmalarıyla 5,97 milyon ton karbon salınımı engellendi. Yalnızca verimlilikle evrene sunduğumuz 847 bin ağaçlık bir katkı bu. Yüzde 54 yakıt gazından tasarruf sağlayan bir sistemi inşa ettik. Burada LNG'lerin de sisteme girişinin katkısı var."

ÖZCAN, BOTAŞ'ın bütün bu çalışmalarla 2019-2022 döneminde uluslararası alanda 17'si çevre, olmak üzere 22 ödülün sahibi olduğunu ifade etti.

5.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi, Burhan ÖZCAN’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği (MEDREG) Direktörü Hasan ÖZKOÇ’un konuşmasıyla devam etti.

Zirve, BOTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı M.Talha PAMUKÇU’nun moderatörlüğünde gerçekleşen ve TEI Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ahmet KAİN, ENERCON Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Arif GÜNYAR ve Baker Hughes Avrupa Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Zaher İBRAHİM’in konuşmacı olarak katıldığı “Karşılanabilir, Güvenilir ve Sürdürülebilir Enerjiye Erişim” başlıklı ilk oturumla devam etti.

Birinci oturumun ardından zirve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı EVÇED Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan KARAVELİ’nin moderatörlüğünde gerçekleşen “Sürdürülebilir Kalkınma ve İş Dünyası” başlıklı oturumla devam etti. Oturumda Kolin Enerji Genel Müdürü Cüneyt KARACA, İÇTAŞ Enerji Genel Müdür Yardımcısı Taşkın KIZILOK ve BOTAŞ Uluslararası Projeler ve İş Geliştirme Daire Başkanı Arif ATAMAN konuşmacı olarak yer aldı.

Yurt içinden ve yurt dışından enerji sektörünün üst düzey temsilcilerinin buluştuğu ve enerjide sürdürülebilirlik ve verimlilik konularına dair politika ve projelerin tartışıldığı BOTAŞ 5.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi, gerçekleşen oturumların ardından değerlendirme konuşmalarıyla sona erdi.

Her yıl ocak ayında liderler buluşması şeklinde gerçekleşen enerji yönetimi ve verimliliği etkinliklerinin ilki 2019’da BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğünde, ikincisi 2020’de Doğal Gaz İletim ve Piyasa İşlemleri Daire Başkanlığı’nda düzenlenmişti. 2021’de pandemi sebebiyle online olarak gerçekleştirilen Enerji Zirvesi, 2022 yılında Doğal Gaz İletim ve Piyasa İşlemleri Daire Başkanlığı’nda hibrit (yüz yüze&online) olarak gerçekleştirilmişti.

5. Sürdürülebilir Enerji Zirvesi’nin tüm oturumlarına BOTAŞ’ın Youtube, Twitter ve LinkedIn kurumsal hesaplarından ve aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Açılış Oturumu

“Karşılanabilir, Güvenilir ve Sürdürülebilir Enerjiye Erişim” Oturumu

“Sürdürülebilir Kalkınma ve İş Dünyası” Oturumu ve Değerlendirme ve Kapanış

 

 

Tarih: 19/1/2023