Haberler

Enerjide Gururun Adı: Ertuğrul Gazi

 

Ülkemizin enerji merkezi olma hedefi doğrultusunda Hatay, tarihi bir güne daha tanıklık etti. Enerji arz güvenliğine esneklik kazandırılması ve kaynak çeşitliliğinin sağlanmasında dev bir yatırım olan ve BOTAŞ tarafından inşa ettirilen Türkiye’nin ilk FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, 25.06.2021 tarihinde Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan BOTAŞ Dörtyol Terminali’nde gerçekleştirilen devreye alma töreniyle hizmete girdi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Ertuğrul Gazi FSRU gemisinde kurulan platforma video konferans yöntemiyle katıldığı törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ, BOTAŞ Genel Müdürü Sayın Burhan ÖZCAN ve AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram TÜRKOĞLU katıldı.

İhtiyaca Göre Dörtyol veya Saros Terminallerinde Hizmet Verebilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, aralarında Hatay Stadyumu ve Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesinin de bulunduğu toplu açılış töreninde diğer bir yatırım olan Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi devreye alma töreninde gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye’nin ilk FSRU gemisi Ertuğrul Gazi için şunları kaydetti: “Kendi sınıfında son teknolojiyle inşa edilen Ertuğrul Gazi Gemisi, ihtiyaca göre Dörtyol veya Saros terminallerinde günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesiyle işlem yapabilecektir. Kendi bayrağımızla hizmet verecek ilk FSRU Gemisi Ertuğrul Gazi’nin bir diğer özelliği de kamyon, tank ve gemilere doğrudan yükleme yapabilme kabiliyetine sahip olmasıdır.”

Ülkemizin Yıllık Doğal Gaz İhtiyacının %10’undan Fazlasını Karşılayabilecek

Boru hatlarına bağlı kalmadan doğal gaz kullanılmasını sağlayacak olan Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi’nin, özellikle kış aylarındaki dalgalanmalara karşı Türkiye'ye önemli bir esneklik kazandıracağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzunluğu 295 metre, genişliği 46 metre olan bu gemi, gazlaştırma kapasitesi itibarıyla ülkemizin doğal gaz ihtiyacının yüzde 10'undan fazlasını karşılama imkânına sahiptir. Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gazı 2023'den itibaren kullanmaya başladığımızda, bu konudaki rahatlığımız çok daha artacaktır. BOTAŞ vasıtasıyla ülkemize kazandırdığımız bu yatırımın da hayırlı olmasını diliyorum"

Geleceğe Uzanan Bir Enerji Politikası Geliştiriyoruz

Açılış törenine Hatay’da bulunan BOTAŞ Dörtyol FSRU Terminali'nden katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğine katkı sağlayacak Ertuğrul Gazi FSRU gemisinin Türkiye'ye ve milletimize hayırlar getirmesini diledi. Ortaya konulan vizyonla, büyüyen Türkiye’nin enerjisini sağlamak için enerji ve tabii kaynakların her alanında güçlü ve güvenilir bir altyapının inşa edildiğini belirten Dönmez, artan enerji talebimize rasyonel ve teknolojik çözümler üreterek geleceğe uzanan bir enerji politikası geliştirildiğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Bu anlayışın eseri olan ve bugün resmi açılışını gerçekleştireceğimiz Ertuğrul Gazi FSRU gemimizle doğal gaz arz güvenliğimize önemli bir halka daha ekliyoruz. Dünyada 18 ülkenin sahip olduğu FSRU gemilerinden ilkini yine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın teşrifleriyle İzmir Aliağa'da 2016'nın sonunda devreye almıştık. 2 yıllık bir çalışmanın ardından bugün de Ertuğrul Gazi FSRU gemimizi, Hatay’da BOTAŞ’a ait Dörtyol Terminali’nden hizmete almanın sevincini yaşıyoruz. 110 milyon metreküp depolama ve 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesiyle Ertuğrul Gazi, arz güvenliğimize önemli bir esneklik kazandıracak."

Mevcut FSRU Gemileri İçinde En Fazla Gazlaştırma Kapasitesine Sahip

Geminin boyunun 295, eninin 46, yüksekliğinin de 63 metre olduğunu ifade eden Dönmez, Ertuğrul Gazi'nin neredeyse 3 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu dile getirdi. Bakan Dönmez, Ertuğrul Gazi'nin, mevcut gazlaştırma hacmiyle dünyadaki mevcut FSRU'lar içinde en fazla gazlaştırma kapasitesine sahip üst segment bir gemi olduğu bilgisini verdi.

İlk Gaz Dolum Operasyonu 29 Haziran'da Gerçekleştirilecek

Gemiyi, sisteme hızlı entegre olması ve yüksek mobilitesi sayesinde ihtiyaç duyulan bölgeye hızla sevk edeceklerini belirten Dönmez, "Böylece tüketimin yoğun olduğu bölgelerde hızlı bir şekilde yeni kaynak noktaları oluşturacağız. Ertuğrul Gazi'nin ilk gaz dolum operasyonunu, yani gemiden gemiye LNG transferini de 29 Haziran'da gerçekleştireceğiz." dedi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve TürkAkım gibi uluslararası boru hatlarında kaynak ülke ve güzergah çeşitliliğini artırdıklarını ifade eden Dönmez, FSRU, LNG ve yer altı doğal gaz depolama tesisleriyle de sistemin işleyişini garanti altına alacak şekilde doğal gazı depoladıklarını bildirdi.

Tek Başına Akdeniz Bölgesi’nin 3 Aylık Doğal Gaz İhtiyacını Karşılayabilecek

Gemide 35, iskele ve ölçüm istasyonunda da 35 olmak üzere 70 personelle bu hizmeti sürdüreceklerini dile getiren Dönmez şu sözlerle konuşmasını sürdürdü: ”Bu gemide 170 bin metreküp sıvı doğal gazı depolayabiliyoruz. Gazlaştırdığımızda 110 milyon metreküpe denk geliyor. Yine bu gemiyi tam kapasite çalıştıracak olsak, yılda yaklaşık 7 milyar metreküplük bir doğal gazı gazlaştırma kabiliyet ve kapasitesine sahip bir gemiden bahsediyoruz. Eğer sıvı gelmemiş olsaydı, bunu gaz olarak almış olsaydık bu gemiden yan yana tam 600 gemiyi dizmemiz gerekiyordu. Sıvılaştırdığımız için hacmi düşüyor ama kalitesinden de bir şey kaybetmiyor. Yine bu gemimizin günlük sisteme gaz verme kapasitesi de 28 milyon metreküp. Sadece bu gemimiz bütün Akdeniz Bölgesi'nin kışın üç aylık doğal gazını tek başına yetiştirebilecek, besleyebilecek bir imkana sahip.” dedi.

Depolama ve Giriş Kapasitemiz Sayesinde Rekor Tüketim Kesintisiz Karşılandı

Dönmez, büyük ve güçlü Türkiye vizyonuna her gün bir adım daha yaklaştıklarını vurgulayarak şunları kaydetti: "Günlük 359 milyon metreküpe ulaşan günlük gaz girişimiz ve 4,5 milyar metreküplük depolama kapasitemiz sayesinde geçtiğimiz kışı hiçbir sorun yaşamadan atlattık. 19 Ocak günü 272 milyon metreküpe, 20 Ocak günü de 280 milyon metreküpe ulaşan bütün zamanların doğal gaz tüketim rekorunu bu sayede hiçbir kesinti ya da kısıntıya gitmeden karşıladık. ‘’

Ertuğrul Gazi Çevre Dostu Teknolojisiyle Dikkat Çekiyor

Ertuğrul Gazi’nin sadece devasa yapısıyla değil, sahip olduğu çevreci özellikleriyle de benzerlerinden ayrıldığını vurgulayan Dönmez, şunları paylaştı: “Gemimiz gazlaştırma operasyonunda deniz suyu yerine, 'Glikol Water' adı verilen özel bir sıvıyı kullanıyor. Böylece deniz suyuyla temas etmeden bütün operasyonu kendi özel teknolojisiyle yürütüyor. İnanıyorum ki Türkiye'nin yarınlarına bırakacağımız bu tür kalıcı eserlerle büyük ve güçlü Türkiye vizyonuna her gün bir adım daha yaklaşacağız."

Dönmez, kendilerine her projede destek olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'a ve Ertuğrul Gazi gemisinin Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçen Bakanlık ve özellikle BOTAŞ yöneticileri ile burada emek harcayan bütün çalışanlara teşekkür etti.

Konuşmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram TÜRKOĞLU, BOTAŞ Genel Müdürü Sayın Burhan ÖZCAN ve diğer katılımcılar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın talimatıyla tesisin açılış kurdelesini kesti.  Açılış kurdelesinin kesilmesi esnasında hazır bulunan römorkörler tarafından su jeti yapılarak Ertuğrul Gazi gemisinin kornası çalındı. Kurdele kesiminin ardından tören sona erdi.

Tarih: 29/6/2021